Izaberite stranicu

Arheološka istraživanja lokaliteta Vatin – Bela Bara

avg 1, 2017

Gradski muzej Vršac u saradnji sa Filozofskim fakultetom iz Ljubljane nastavlja osmu godinu za redom, arheološka istraživanja na lokalitetu Bela Bara kod Vatina, koji predstavlja eponimni lokalitet Vatinske kulture ranog bronzanog doba. Nakon 120 godina od prvih istraživanja Feliksa Milekera u Vatinu, pokrenut je multidisciplinarni projekat revizionih istraživanja sa ciljem da se utvrdi izgled i tačan položaj naselja u Vatinu, kao i do koje mere je lokalitet očuvan. Krajnji cilj istraživanja je da se lokalitet zaštiti i istakne njegov kulturno istorijski značaj.

Ove godine istraživan je deo lokaliteta gde se živelo u kontinuitetu preko 2000. godina, od bakarnog doba do dolaska Rimljana na ove prostore. Arheološka ekipa radi na otkrivanju naselja koje je nastalo u periodu između 2000. – 1700. godina pre nove ere. Otkriveni su ostaci kuća iz bronzanog doba, koje su bile gusto poređane u nizove, a samo naselje bilo je zaštićeno odbrambenim zidom. Do sada otkriveni predmeti ukazuju da su žitelji osim bavljenja poljoprivredom i lovom, svoje bogatstvo najviše zasnivali na trgovini sa udaljenim krajevima. Različite analize, koje se vrše, daće detaljnije podatke o svakodnevnom životu stanovnika naselja u Vatinu.

Projekat se finansira sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani. Rukovodilac projekta je muzejski savetnik mr Dragan Jovanović, kustos Gradskog muzeja Vršac, a ispred ekipe iz Slovenije profesor dr Predrag Novaković i dr Tina Milavec.

Posebnu zahvalnost dugujemo graničnoj policiji u Vršcu, kao i sekretarijatu za kulturu grada Vršca.

Pročitajte još

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja