Изложба „Сведоци трајања – српски манастири и цркве у румунском Банату“ у Градском музеју

нов 17, 2015

У свечаној сали Градског музеја, у уторак 17. новембра отворена је изложба „Сведоци трајања- српски манастири и цркве у румунском Банату“. Аутор изложбе је Милорад Савић, а аутор фотографија Дарко Дозет, фоторепортер из Новог Сада.

Изложбу је отворио Његово Преосвештенство Епископ банатски Никанор, а о поставци је говорио и председник Друштва новинара Војводине Младен Булут.

Аутор Милорад Савић у свом говору напоменуо је да је изложба „Сведоци трајања“ кренула је из Зрењанина, срца српског дела Баната, повезаног, завичајним, историјским, привредним, културним и другим везама са румунским Банатом, и због сећања на Константина Данила и на његове иконе у темишварској Саборној цркви, потом је гостовала у Кикинди, Матици српској у Новом Саду, Сремским Карловцима, а након Вршца уследиће гостовање у Сечњу, Вуковару и другим местима због потребе да житељи свих узраста, с обе стране границе, на једном месту, виде бар део „белих торњева“ са 56 цркава на „благословеној земљи банатској“, а у румунском делу Баната.“

Уз два паноа, са уводним текстом и четири мапе, поставка има 43 паноа са фотографијама свих пет манастира и већег броја цркава, у румунском делу Баната где – по последњем попису становништва из 2011. – у педесетак насеља живи укупно 18.500 Срба.

Изложбу прати каталог, са текстом на српском, и преводима на румунски и енглески језик, уз компакт диск. Пројекат „Српски манастири и цркве у Румунији“ прихваћен је на конкурсу Министарства вера и дијаспоре и подржан од Покрајинског секретаријата за културу и информисање и града Зрењанина. Изложба, чији су организатори Друштво новинара Војводине и Градски музеј Вршац, ће бити отворена до 28. новембра.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja