Izaberite stranicu

Fototeka

Pored likovnog, istorijskog, prirodnjačkog, arheloškog, etnološkog i odeljenja primenjene umetnosti 2019. pridružuje se i zbirka fototeke-dokumentacije.
Naš muzej poseduje zavidan broj negativa koji čuvaju istoriju i kulturu našeg podneblja od početka XX veka do danas.

Istorijsko odeljenje

Fond Istorijskog odeljenja počeo je da se formira poklonima građana, još pre osnivanja Muzeja, dakle pre 1911. godine. U početku je to bilo hladno i vatreno oružje, da bi se kasnije, formiranjem Muzeja, pristupilo sakupljanju svih predmeta i dokumenata od značaja za istorijski razvoj i tumačenje istorijskih tokova ovog podneblja.

Umetničko odeljenje

Sadrži dve zbirke – likovnu i primenjeno-umetničku.
Zbirka likovne umetnosti broji nešto više od 1500 predmeta i po značaju predstavlja jednu od najvrednijih umetničkih kolekcija u Vojvodini.
Zbirka primenjene umetnosti danas čini poseban i istaknuti segment Umetničkog odeljenja.

Prirodnjačko odeljenje

Stalna postavka Prirodnjačkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin danas je smeštena na drugom spratu Muzeja. Sastoji se iz tri celine: dioramskog prikaza živog sveta Banata, trodimenzionalne postavke fosilnih ostataka iz paleontološke zbirke i postavke dermoplastičnih preparata ptica.

Arheološko odeljenje

Arheološko odeljenje Narodnog muzeja u Zrenjaninu u svojoj zbirci poseduje oko 10000 eksponata. Zbika je podeljena na dva odeljenja: praistorijsko i srednjovekovno. Predmeti Arheološkog odeljenja potiču iz fonda arheološke zbirke koja je obogaćena putem sistematski istraženih arheoloških lokaliteta, izvedenim zaštitnim arheološkim istraživanjima, rekognosciranjem terena, putem darovanja i otkupom. Hronološki okvir fonda obuhvata razdoblje od neolita do srednjeg veka.

Etnološko odeljenje

Zbirka Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja u Zrenjaninu oformljena je prilikom osnivanja samog Muzeja, 1906. godine. Nakon Drugog svetskog rata, zahvaljujući privatnoj zbirci poznatog velikobečkerečkog trgovca Grinbauma, kao i predmetima koji su dospeli kao poklon Dobrotvornog društva Kolo srpskih sestara, zbirka Etnološkog odeljenja je znatno uvećana.

Pedagoško-informativna služba

Pedagoška služba je osnovana 1969. godine sa osnovnim zadatkom da bogato kulturno nasleđe koje Muzej čuva učini dostupnim svim strukturama društva. Od osnivanja do danas, služba sa posetiocima svih uzrasta kontinuirano radi na upoznavanju i popularizaciji muzejskih sadržaja, tumačenju stalne postavke i tematskih izložbi.