Отварање изложбе Роберта Хамерштила

мај 12, 2017

У Градском музеју Вршац, у „Конкордији“, 9. маја поводом дана Музеја, отвoрена је изложба чувеног сликара и почасног грађанина Вршца, Роберта Хамерштила. Овог пута Хамерштил је изложио слике и радове на папиру са религијском темом.

На самом отварању изложбе присутнима су се обратили Драгана Митровић градоначелница Вршца, мр Јоханес Иршик, директор Аустријског Културног Форума при Аустријској амбасади у Београду и мр Звонимир Сантрач, директор Градског музеја Вршац. Отварању су присуствовале многобројне званице из наше земље и бројни гости из Аустрије.

“У Хамерштиловим остварењима, а нарочито у његовој графици, приметно је уметниково „везивање“ за аутентичне догађаје и животне ситуације. Но, Хамерштилово схватање слике и њеног смисла никако се не може видети као ажурно реаговање на свакодневну стварност. Основни подстицај у деловању овог уметника налазимо у његовој дубоко усађеној дечачкој ратној трауми, у његовом искуству егзодуса. Сликар Хамерштил је својим животним искуством судбински предодређен за разумевање људске патње, али и осуђен на вечну чежњу за животним радостима. Због тога, током целокупног досадашњег опуса Роберта Хамерштила, човек је централна тема, окосница свих његових садржинских, пластичких и поетско-филозофских промишљања света и света слике.”, наводи Сава Степанов, ликовни критичар и теоретичар у тексту каталога и изложбе под називом „Приче у слици – у потрази за идентитетом“.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja