Отварање изложбе „Јован Дучић у дипломатији“

мар 27, 2017

Градски музеј Вршац домаћин је изложбе о Јовану Дучићу, Архива Југославије из Београда. Аутори изложбе су Миладин Милошевић и Душан Јончић из Архива Југославије.

Јован Дучић (1874-1943) ушао је у дипломатску службу, која је за њега представљала идеал, као већ познат песник, са дипломом швајцарског факултета и знањем више страних језика. Каријеру је почео у рангу најнижег звања. Од писара, преко звања секретара, саветника, генералног конзула, отправника послова, изванредног посланика и опуномоћеног министра до амбасадора, првог са тим звањем у Краљевини Југославији.

Девет држава у којима је био у 13 мисија (три пута у Италији, по два пута у Грчкој и Шпанији, Бугарској, Швајцарској, Египту, Мађарској, Румунији, Португалији), од тога је био шеф мисије у 6 држава, чиме се не може похвалити ниједан наш књижевник, којих је било и у српској и у југословенској дипломатији. Као писац-песник био је познат у европским круговима и уживао је велики углед.

Изложба обухвата 159 фотографија и докумената које прате његов богат и преко три деценије дуг дипломатски пут.

Изложба је отворена у петак, 24. марта у 19 часова, у Градском музеју Вршац. У програму отварања изложбе поред оркестра и хора музичке школе “Јосиф Маринковић“ из Вршца и професорке српског језика Нађе Бранков, присутнима су се обратили в.д директор Градског музеја Вршац мр Звонимир Сантрач, директор Архива Југославије Миладин Милошевић, председник Удружења Требињаца “Јован Дучић“ из Београда Жарко Ј. Ратковић и градоначелник Требиња Лука Петровић, који је изложбу отворио.

Изложба ће бити постављена до 25. априла 2017. године.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja