Позив на свечану академију поводом уручења Октобарске награде

феб 9, 2018

Градски музеј Вршац Вас позива на отварање изложбе “Photo graz selection II” које ће се одржати у недељу, 25. фебруар, с почетком у 18.00 часова у згради „Конкордија”.

Уметничка фотографија заузима важно место међу делатностима установе Steiermark – Kunstpädagogisches Institut Graz. Од њеног оснивања пре више од тридесет година па до данас уметност фотографије интегрирана је у профил деловања ове културне установе која је такође готово исто толико времена одговорна за програм и вођење Фотогалерије у Градској кући у Гразу. Осим тога, Kulturvermittlung у оквиру својих Residency – програма ка себи у Граз позива уметнице и уметнике којима је фотографија медиј изражавања како би на тај начин обогатила интернационални дијалог.

Још један облик подстицања и наглашавања важности међународне уметничке и културне размене је организовање изложбе које након Граза гостују у другим градовима. Захваљујући свом програму Cultural City Networkstekla je Kulturvermittlung Steiermark богато искуство, и то не само на подручју фотографије.

Актуелни су примери ове размене изложбе photo graz selection i Das graphische Element. Обе су гостовале шеснаест пута у иностранству, од тога једанаест пута у сарадњи с Аустријским културним форумом. Презентације изложби свесно су организоване у сарадњи с значајним културним установама у мањим градовима. Ова мешавина различитих градова, изложбених простора и сарадника резултирала је многим лепим личним контактима.

Изложба photo graz selection II повезује различите уметничко – фотографске позиције и на тај начин презентује разноликост фотографског стваралаштва у Гразу и Штајерској. Посебно је стављен нагласак на квалитету и разноликости јер се тако отвара могућност дијалога између уметница и уметника и њихове публике прелазећи како границе градова, тако и језичке и државне границе. Тиме дела уметничке фотографије, и кад уметници нису присутни, постају амбасадорима шаролике и богате културне сцене у Гразу, као и самога града.

При избору дела за изложбу руководили смо се искључиво уметничким аспектима и њиховом актуелности. Готово подједнака заступљеност фотографкиња и фотографа настала је спонтано, једнако као и пресек кроз више генерација. Млади апсолвенти Више техничке школе Граз – Ortweingasse заступљени су у једнакој мери као и већ етаблирани и успешни уметници с искуством излагања у иностранству.

Извод из текста
Max Aufischer

Целокупна организација: Max Aufischer
Вођење пројекта, каталог: Gerhard Gross
Куратори: Gerhard Gross
Техничка обрада: Tim Kulturvermittlung Steiermark – Richard Edelsbrunner, Luise Grinschgl, Peter Mintscheff, Andreas Suppan.

Организација: Kulturvermittlung Steiermark / Cultural City Network Graz
Суорганизација у Србији: Градски музеј Вршац
Visart, Асоцијација за визуaлну уметност и културу, Нови Сад

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja