Izaberite stranicu

Poziv na svečanu akademiju povodom uručenja Oktobarske nagrade

feb 9, 2018

Gradski muzej Vršac Vas poziva na otvaranje izložbe “Photo graz selection II” koje će se održati u nedelju, 25. februar, s početkom u 18.00 časova u zgradi „Konkordija”.

Umetnička fotografija zauzima važno mesto među delatnostima ustanove Steiermark – Kunstpädagogisches Institut Graz. Od njenog osnivanja pre više od trideset godina pa do danas umetnost fotografije integrirana je u profil delovanja ove kulturne ustanove koja je takođe gotovo isto toliko vremena odgovorna za program i vođenje Fotogalerije u Gradskoj kući u Grazu. Osim toga, Kulturvermittlung u okviru svojih Residency – programa ka sebi u Graz poziva umetnice i umetnike kojima je fotografija medij izražavanja kako bi na taj način obogatila internacionalni dijalog.

Još jedan oblik podsticanja i naglašavanja važnosti međunarodne umetničke i kulturne razmene je organizovanje izložbe koje nakon Graza gostuju u drugim gradovima. Zahvaljujući svom programu Cultural City Networkstekla je Kulturvermittlung Steiermark bogato iskustvo, i to ne samo na području fotografije.

Aktuelni su primeri ove razmene izložbe photo graz selection i Das graphische Element. Obe su gostovale šesnaest puta u inostranstvu, od toga jedanaest puta u saradnji s Austrijskim kulturnim forumom. Prezentacije izložbi svesno su organizovane u saradnji s značajnim kulturnim ustanovama u manjim gradovima. Ova mešavina različitih gradova, izložbenih prostora i saradnika rezultirala je mnogim lepim ličnim kontaktima.

Izložba photo graz selection II povezuje različite umetničko – fotografske pozicije i na taj način prezentuje raznolikost fotografskog stvaralaštva u Grazu i Štajerskoj. Posebno je stavljen naglasak na kvalitetu i raznolikosti jer se tako otvara mogućnost dijaloga između umetnica i umetnika i njihove publike prelazeći kako granice gradova, tako i jezičke i državne granice. Time dela umetničke fotografije, i kad umetnici nisu prisutni, postaju ambasadorima šarolike i bogate kulturne scene u Grazu, kao i samoga grada.

Pri izboru dela za izložbu rukovodili smo se isključivo umetničkim aspektima i njihovom aktuelnosti. Gotovo podjednaka zastupljenost fotografkinja i fotografa nastala je spontano, jednako kao i presek kroz više generacija. Mladi apsolventi Više tehničke škole Graz – Ortweingasse zastupljeni su u jednakoj meri kao i već etablirani i uspešni umetnici s iskustvom izlaganja u inostranstvu.

Izvod iz teksta
Max Aufischer

Celokupna organizacija: Max Aufischer
Vođenje projekta, katalog: Gerhard Gross
Kuratori: Gerhard Gross
Tehnička obrada: Tim Kulturvermittlung Steiermark – Richard Edelsbrunner, Luise Grinschgl, Peter Mintscheff, Andreas Suppan.

Organizacija: Kulturvermittlung Steiermark / Cultural City Network Graz
Suorganizacija u Srbiji: Gradski muzej Vršac
Visart, Asocijacija za vizualnu umetnost i kulturu, Novi Sad

Pročitajte još

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja