Izaberite stranicu

Poseta princeze Jelisavete Karađorđević

maj 4, 2017

Naša draga princeza (knjeginja) Jelisaveta Karađorđević, izrazila je želju da poseti nas grad. Sa velikom radošću bili smo domaćini princeze i njenih gostiju.

Kroz Vladičanski dvor naše goste svojom zanimiljivom pričom vodio je protojerej Željko Stojić. Nakon obilaska grada, princezu je u Gradskom muzeju Vršac o budućim planovima rada muzeja upoznao direktor mr Zvonimir Santrač.

Druženje smo priveli kraju na Vršačkom zamku, gde je naše goste sa istorijatom kule upoznala istoričarka Ivana Ranimirov. Ovde smo se oprostili od dragih gostiju, koji su svoj put nastavili ka manastiru Mesić.

Gradski muzej Vršac domaćin je izložbe o Jovanu Dučiću, Arhiva Jugoslavije iz Beograda. Autori izložbe su Miladin Milošević i Dušan Jončić iz Arhiva Jugoslavije.

Jovan Dučić (1874-1943) ušao je u diplomatsku službu, koja je za njega predstavljala ideal, kao već poznat pesnik, sa diplomom švajcarskog fakulteta i znanjem više stranih jezika. Karijeru je počeo u rangu najnižeg zvanja. Od pisara, preko zvanja sekretara, savetnika, generalnog konzula, otpravnika poslova, izvanrednog poslanika i opunomoćenog ministra do ambasadora, prvog sa tim zvanjem u Kraljevini Jugoslaviji.

Devet država u kojima je bio u 13 misija (tri puta u Italiji, po dva puta u Grčkoj i Španiji, Bugarskoj, Švajcarskoj, Egiptu, Mađarskoj, Rumuniji, Portugaliji), od toga je bio šef misije u 6 država, čime se ne može pohvaliti nijedan naš književnik, kojih je bilo i u srpskoj i u jugoslovenskoj diplomatiji. Kao pisac-pesnik bio je poznat u evropskim krugovima i uživao je veliki ugled.

Izložba obuhvata 159 fotografija i dokumenata koje prate njegov bogat i preko tri decenije dug diplomatski put.

Izložba je otvorena u petak, 24. marta u 19 časova, u Gradskom muzeju Vršac. U programu otvaranja izložbe pored orkestra i hora muzičke škole “Josif Marinković“ iz Vršca i profesorke srpskog jezika Nađe Brankov, prisutnima su se obratili v.d direktor Gradskog muzeja Vršac mr Zvonimir Santrač, direktor Arhiva Jugoslavije Miladin Milošević, predsednik Udruženja Trebinjaca “Jovan Dučić“ iz Beograda Žarko J. Ratković i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je izložbu otvorio.

Izložba će biti postavljena do 25. aprila 2017. godine.

Pročitajte još

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja