Уметност фармације-од биљке до таблете

мар 12, 2021

Градоначелница Вршца Драгана Митровић отворила је у депандансу Градског музеја „Апотеци на степеницама” изложбу „Уметност фармације-од биљке до пилуле“ ауторке Љиљане Бакић. На изложби су представљени предмети из збирке предмета историје здравствене културе.

Збирка је комплексна и садржи неколико целина: библиотечку, архивску и предмете. Током година се увећавала и данас се увећава путем поклона појединачних предмета, књига или архивског материјала или целокупних заоставштина фармацеута који су на тај начин желели да се трајно сачува све оно што може допринети проучавању историје фармације.

По значају представља изузетно важну збирку преко које се непосредним детаљним изучавањем и презентацијом резултата могу прецизно утврдити и сагледати развој фармације на простору Војводине и шире.

– Велико нам је задовољство што смо за последњи пут отворили врата једне од најстаријих и најрепрезентативнијих зграда у Вршцу. „Апотека на степеницама“ краси наш град још од средине 18. века, а већ деценијама је споменик културе од великог значаја и једно од места које је незаобилазно у обиласку нашег града. Отварањем данашње изложбе показујемо и дугу фармацеутску традицију у нашем граду, али и побољшавамо културну и туристичку понуду за све становнике и туристе у Вршцу. Град Вршац наставља да баштини своју културу, традицију и лепоте које има. Желимо да нашим суграђанима, али и свим посетиоцима, учинимо доступним све наше знаменитости, а поновно отварање „Апотеке на степеницама“ само је први корак у томе, изјава је прилико отварања изложбе, градоначелница Вршца Драгана Митровић.

Апотеке су често привлачиле пажњу, јер нису биле само места на којима се могле набавити или купити лек, мелем или било које друго средство против бола. Интригирале су ентеријером, мирисима који су из њих допирали, разноразним бочицама којих је било на све стране, препаратима који су се правили, као и причама које су о њима кружиле.

– Према апотекарима људи су гајили изузетно поштовање, често и веће него према лекарима. Осим тога што су се бавили медицином и фармацијом, били су запажени и у другим сегментима и активностима. У Вршцу, традиција апотекарства дуга је више од два века. Наша „Апотека на степеницама” са очуваним фармацеутским збирком и мобилијаром од 18. до половине 20. века, на оригиналној адреси, данас је једина на подручју Србије која се налази у музејском простору. Од велике важности је да се ова колекција сачува од заборава и остави генерације Вршчана које долазе, изјавила је ауторка изложбе музејског саветника Љиљана Бакић.

Отварањем ове изложбе, депанданс Градског музеја „Апотека на степеницама“ поново ће почети са редовним радом, а врата за све посетиоце биће отворена сваким даном осим понедељком од 12 до 18, док ће се улазница продати по симболичној цени од 100 динара.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja