Izaberite stranicu

Umetnost farmacije-od biljke do tablete

mar 12, 2021

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović otvorila je u depandansu Gradskog muzeja „Apoteci na stepenicama” izložbu „Umetnost farmacije-od biljke do pilule“ autorke Ljiljane Bakić. Na izložbi su predstavljeni predmeti iz zbirke predmeta istorije zdravstvene kulture.

Zbirka je kompleksna i sadrži nekoliko celina: bibliotečku, arhivsku i predmete. Tokom godina se uvećavala i danas se uvećava putem poklona pojedinačnih predmeta, knjiga ili arhivskog materijala ili celokupnih zaostavština farmaceuta koji su na taj način želeli da se trajno sačuva sve ono što može doprineti proučavanju istorije farmacije.

Po značaju predstavlja izuzetno važnu zbirku preko koje se neposrednim detaljnim izučavanjem i prezentacijom rezultata mogu precizno utvrditi i sagledati razvoj farmacije na prostoru Vojvodine i šire.

– Veliko nam je zadovoljstvo što smo za poslednji put otvorili vrata jedne od najstarijih i najreprezentativnijih zgrada u Vršcu. „Apoteka na stepenicama“ krasi naš grad još od sredine 18. veka, a već decenijama je spomenik kulture od velikog značaja i jedno od mesta koje je nezaobilazno u obilasku našeg grada. Otvaranjem današnje izložbe pokazujemo i dugu farmaceutsku tradiciju u našem gradu, ali i poboljšavamo kulturnu i turističku ponudu za sve stanovnike i turiste u Vršcu. Grad Vršac nastavlja da baštini svoju kulturu, tradiciju i lepote koje ima. Želimo da našim sugrađanima, ali i svim posetiocima, učinimo dostupnim sve naše znamenitosti, a ponovno otvaranje „Apoteke na stepenicama“ samo je prvi korak u tome, izjava je priliko otvaranja izložbe, gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Apoteke su često privlačile pažnju, jer nisu bile samo mesta na kojima se mogle nabaviti ili kupiti lek, melem ili bilo koje drugo sredstvo protiv bola. Intrigirale su enterijerom, mirisima koji su iz njih dopirali, raznoraznim bočicama kojih je bilo na sve strane, preparatima koji su se pravili, kao i pričama koje su o njima kružile.

– Prema apotekarima ljudi su gajili izuzetno poštovanje, često i veće nego prema lekarima. Osim toga što su se bavili medicinom i farmacijom, bili su zapaženi i u drugim segmentima i aktivnostima. U Vršcu, tradicija apotekarstva duga je više od dva veka. Naša „Apoteka na stepenicama” sa očuvanim farmaceutskim zbirkom i mobilijarom od 18. do polovine 20. veka, na originalnoj adresi, danas je jedina na području Srbije koja se nalazi u muzejskom prostoru. Od velike važnosti je da se ova kolekcija sačuva od zaborava i ostavi generacije Vrščana koje dolaze, izjavila je autorka izložbe muzejskog savetnika Ljiljana Bakić.

Otvaranjem ove izložbe, depandans Gradskog muzeja „Apoteka na stepenicama“ ponovo će početi sa redovnim radom, a vrata za sve posetioce biće otvorena svakim danom osim ponedeljkom od 12 do 18, dok će se ulaznica prodati po simboličnoj ceni od 100 dinara.

Pročitajte još

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja