Izaberite stranicu

39. Godišnji skup Srpskog arheološkog društva

jun 9, 2016

Srpsko arheološko društvo, osnovano 1883. godine, jedno je od najstarijih strukovnih udruženja u Srbiji. Godišnji skup društva je ove godine upriličen u Vršcu, u Gradskom muzeju, po prvi put od osnivanja društva. Skup arheologa u Vršcu je najveći skup arheologa koji se ove godine održao u Srbiji, i jedan od najvećih u regionu. Sa preko 100 prijavljenih referata, ujedno je i najobimniji dosadašnji skup Srpskog arheološkog društva.

Rad naučno-stručnog skupa Srpskog arheološkog društva u Vršcu odvijao se u okviru pet stalnih sekcija i šest tematskih sesija. Reč je o novim istraživanjima u Srbiji, rezultatima višegodišnjih međunarodnih projekata, novim metodološkim pristupima u arheologiji, teoretskim radovima o arheologiji kao disciplini, rezultatima eksperimentalne arheologije, interdisciplinarnim studijama.

Događaj je imao i međunarodni karakter, budući da su osim sručnjaka iz Srbije, na skupu bili prijavljeni radovi arheologa iz Nemačke, Britanije, Irske, Španije, Portugala, Kanade, Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

39. Godišnji skup otvorila je gradonačelnica Vršca, gospođa Dragana Mitrović, zahvalivši se predsedništvu Srpskog arheološkog društva i upravi Gradskog muzeja na lepoj inicijativi i poželevši svim učesnicima eminentnog skupa prijatan boravak u našem gradu.

Po programu na skupu su radile su redovne sekcije Društva: Sekcija za paleolit i mezolit, Sekcija za praistorijsku arheologiju, Sekcija za klasičnu arheologiju, Sekcija za srednjovekovnu arheologiju i Sekcija za Bioarheologiju.

Održane su i tematske sesije: Tehnologija eksploatacije sirovina od praistorije do srednjeg veka, Novi rezultati istraživanja potiskih zajednica, Terminološki problemi u arheologiji, Učenjaci, starinari, arheolozi – arheologija u svetlu sopstvene istorije, Kontinuitet i diskontinuitet života u praistoriji, antici i srednjem veku, Metodologija istraživanja grupnih i masovnih sahrana.

Poseban tematski blok, van redovnih sekcija i tematskih sesija, bio je posvećen arheologiji Banata, sa istorijatom istraživanja.

Pročitajte još

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja