Апотека на степеницама

Апотека на степеницама” је прва и најстарија апотека у граду, отворена 1784. године као “Апотека код спаситеља”. Последњи власник, од 1927. године, био је Александар Јовановић, полубрат чувеног сликара Паје Јовановића, а као апотека је радила до 1971. када је, као део Градског музеја, претворена у изложбени простор.

У простору овог објекта Градског музеја Вршац је следећа поставка: природњачка збирка Градског музеја Вршац коју чине експонати из области палеонтологије, остеологије као и орнитологије.

Захваљујући Феликс Милекеру који је од преузимања дужности кустоса Градског музеја Вршац 1882. године предано, са пионирским жаром прикупљао “старине” фосиле остатке биљног и животињског света, али истовремено радио и на формирању колекције савременог биодиверзитета. Данашња Природњачка збирка вршачког музеја може се похвалити веома ретким примерцима биљака и животиња из различитих периода њиховог развоја.

Посебно дивљење представља изузетно добро очувана збирка препарираних животиња, настала крајем XИX и почетком XX века. Захваљујући сарадњи са Заводом за заштиту природе из Новог Сада, чији су стручњаци обрадили најзначајније примерке колекције Градски музеј Вршац после више деценија може да представи део великог богатства Природњачке збирке, која се свртава у једну од најстаријих и најбогатијих у Србији.

Адреса

Стевана Немање бб, 26300 Вршац
Телефон: +831 13 831 899

ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА ПОСЕТИОЦЕ

Радно време:
Уторак – Петак  10.00 – 16.00 часова
Субота – Недеља 10.00 – 17.00 часова

ЦЕНА УЛАЗНИЦЕ

ПОЈЕДИНАЧНЕ ПОСЕТЕ:

Одрасли – 250 дин.
Студенти (унуверзитета у Србији), ученици средњих школа, пензионери – 200 динара

ГРУПНЕ ПОСЕТЕ: 200 дин по посетиоцу.
Обилазак једног објекта 200 динара, обилазак два објекта 400 динара, обилазак три објекта 600 динара.

ПРАВО НА БЕСПЛАТАН УЛАЗАК У МУЗЕЈ

Чланови Музејског друштва Србије, чланови ICOM-а, новинари (уз легитимацију), колеге из других музеја, особе са посебним потребама, особе са инвалидитетом и пратилац, деца до 15 година старости, уз пратњу одрасле особе.