Izaberite stranicu

Apoteka na stepenicama

Apoteka na stepenicama” je prva i najstarija apoteka u gradu, otvorena 1784. godine kao “Apoteka kod spasitelja”. Poslednji vlasnik, od 1927. godine, bio je Aleksandar Jovanović, polubrat čuvenog slikara Paje Jovanovića, a kao apoteka je radila do 1971. kada je, kao deo Gradskog muzeja, pretvorena u izložbeni prostor.

U prostoru ovog objekta Gradskog muzeja Vršac je sledeća postavka: prirodnjačka zbirka Gradskog muzeja Vršac koju čine eksponati iz oblasti paleontologije, osteologije kao i ornitologije.

Zahvaljujući Feliks Milekeru koji je od preuzimanja dužnosti kustosa Gradskog muzeja Vršac 1882. godine predano, sa pionirskim žarom prikupljao “starine” fosile ostatke biljnog i životinjskog sveta, ali istovremeno radio i na formiranju kolekcije savremenog biodiverziteta. Današnja Prirodnjačka zbirka vršačkog muzeja može se pohvaliti veoma retkim primercima biljaka i životinja iz različitih perioda njihovog razvoja.

Posebno divljenje predstavlja izuzetno dobro očuvana zbirka prepariranih životinja, nastala krajem XIX i početkom XX veka. Zahvaljujući saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode iz Novog Sada, čiji su stručnjaci obradili najznačajnije primerke kolekcije Gradski muzej Vršac posle više decenija može da predstavi deo velikog bogatstva Prirodnjačke zbirke, koja se svrtava u jednu od najstarijih i najbogatijih u Srbiji.

Adresa

Stevana Nemanje bb, 26300 Vršac
Telefon: +831 13 831 899

VAŽNE INFORMACIJE ZA POSETIOCE

Radno vreme:
Utorak – Petak  10.00 – 16.00 časova
Subota – Nedelja 10.00 – 17.00 časova

CENA ULAZNICE

POJEDINAČNE POSETE:

Odrasli – 150 din.
Studenti (unuverziteta u Srbiji), učenici srednjih škola, penzioneri – 100 dinara

GRUPNE POSETE: 100 din po posetiocu.
Obilazak jednog objekta 100 dinara, obilazak dva objekta 200 dinara, obilazak tri objekta 300 dinara.

PRAVO NA BESPLATAN ULAZAK U MUZEJ

Članovi Muzejskog društva Srbije, članovi ICOM-a, novinari (uz legitimaciju), kolege iz drugih muzeja, osobe sa posebnim potrebama, osobe sa invaliditetom i pratilac, deca do 15 godina starosti, uz pratnju odrasle osobe.