Београдски барок – Студија доброг укуса у уметности музике Previous ImageNext Image

сеп 28, 2015

У понедељак 28. септембра, у свечаној сали зграде „Конкордија“ Градског музеја у Вршцу наступио је ансамбл Београдски барок. Концерт под именом „Франческо Ђеминијани – Студија доброг укуса у уметности музике“ уприличен је као својеврстан омаж уметничком и теоријском стваралаштву овог значајног барокног композитора.

Програм концерта чиниле су арије на шкотске теме из Ђеминијанијеве Студије доброг укуса у уметности музике из 1749. године које је ансамбл извео у сарадњи са вокалним солистима Драганом Поповић и Марком Живковићем. Чувени италијански виолиниста, композитор и педагог Франческо Ђеминијани деловао је највећи део свог живота у Уједињеном краљевству, и поред Георга Фридриха Хендла, један је од најзаслужнијих уметника Британије тог доба. Инспирисан народним стваралштвом своје нове домовине он је спојио локалну традицију и стил италијанског високог барока који је, до тог времена готово већ постао стандард у целој Европи.

Београдски барок је музички ансамбл који се већ више од десет година бави историјском праксом извођења музике 17. и 18. века свирајући на репликама аутентичних инструмената из тог периода. Један је од првих ансамбала те врсте у Србији. Ансамбл је радио са многим реномираним музичарима из области ране музике и успешно је наступао на бројним концертима и фестивалима у земљи и иностранству.

Овај изузетно посећени концерт реализован је у сарадњи са МШ Јосиф Маринковић из Вршца, а уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja