Izaberite stranicu

Beogradski barok – Studija dobrog ukusa u umetnosti muzike Previous ImageNext Image

sep 28, 2015

U ponedeljak 28. septembra, u svečanoj sali zgrade „Konkordija“ Gradskog muzeja u Vršcu nastupio je ansambl Beogradski barok. Koncert pod imenom „Frančesko Đeminijani – Studija dobrog ukusa u umetnosti muzike“ upriličen je kao svojevrstan omaž umetničkom i teorijskom stvaralaštvu ovog značajnog baroknog kompozitora.

Program koncerta činile su arije na škotske teme iz Đeminijanijeve Studije dobrog ukusa u umetnosti muzike iz 1749. godine koje je ansambl izveo u saradnji sa vokalnim solistima Draganom Popović i Markom Živkovićem. Čuveni italijanski violinista, kompozitor i pedagog Frančesko Đeminijani delovao je najveći deo svog života u Ujedinjenom kraljevstvu, i pored Georga Fridriha Hendla, jedan je od najzaslužnijih umetnika Britanije tog doba. Inspirisan narodnim stvaralštvom svoje nove domovine on je spojio lokalnu tradiciju i stil italijanskog visokog baroka koji je, do tog vremena gotovo već postao standard u celoj Evropi.

Beogradski barok je muzički ansambl koji se već više od deset godina bavi istorijskom praksom izvođenja muzike 17. i 18. veka svirajući na replikama autentičnih instrumenata iz tog perioda. Jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji. Ansambl je radio sa mnogim renomiranim muzičarima iz oblasti rane muzike i uspešno je nastupao na brojnim koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu.

Ovaj izuzetno posećeni koncert realizovan je u saradnji sa MŠ Josif Marinković iz Vršca, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Pročitajte još

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja