Дечија изложба „Рођендан у Хермановој јазбини“ у Градском музеју Вршац

јан 21, 2016

У уторак, 19. јануара, у Градском музеју, отворена је изложба за децу „Рођендан у Хермановој јазбини“. Дечји музеј Херманов брлог из Цеља гостује у Градском музеју Вршац са овом занимљивом интерактивном изложбом за децу предшколског узраста и нижих разреда основне школе.

Ауторка изложбе, виши кустос Дечијег музеја из Цеља, Јожица Тратешки у својој поставци обрађује рођенданску прославу као савремени глобални феномен. Изложбом су представљене прославе рођендана у десет различитих земаља. Највећу пажњу малишана и одраслих посетилаца привлачи централни елемент изложбе- рођенданска торта. У њу се може ући, она „ пева“ и мирише на чоколаду, јагоду и ванилу.

Поставка прича правим предметима, фотографијама и прављеним објектима о свим сегментима рођенданске прославе- о поклонима, дружењу и забави. Едукативна је, на једноставан начин приказује развој традиционалне прославе рођендана кроз време. Говори о разликама овог славља пре пола века и данас, и о различитим концептима прослављања у различитим земљама.

Оно што посебно погодује малишанима је концепт у коме је велики део поставке намењен дружењу и игри, па се у изложбеном простору могу забављати користећи бојанке, разледнице, слагалице, школице…

Позивамо све вртиће и основне школе, као и родитеље са децом, да погледају ову занимљиву дечију изложбу, која гостује у нашем Музеју до 15. фебруара 2016. године.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja