Отворена изложба „Чешка република – фолклорно благо у срцу Европе”

јул 20, 2015

У понедељак, 20. јула, у Градском музеју Вршац отворена је изложба „Чешка република – фолклорно благо у срцу Европе”, ауторке Јармиле Мрнуштикове.

Изложба је организована у склопу манифестације „Месец чешке културе у Србији“. Пројекат су финансијски подржали Министарство спољних послова Републике Чешке и Министарство културе и информисања Републике Србије. Културно уметничко и просветно удружење „Чешка беседа Вршац“ организовало је ову живописну изложбу о делу богатог културног наслеђа чешке.

Испред колектива Градског музеја Вршац гостима се обратила етнолог Весна Станков, изразивши задовољство што се у музеју реализује део пројекта којим се јачају везе између два народа кроз промоцију чешке културне баштине.

Заступник Устецког краја Републике Чешке Јозеф Сеиферт, представио је гостима област из које долази, кроз причу о традицији, привреди и економији. Са посетиоцима изложбе је поделио и задовољство због постигнутих конкретних договора о даљој економској и културној сарадњи са Општином Вршац.

Госте је потом на разгледање изложбе позвала и госпођа Јитка Долејшова, руководилац међународног фестивала фолклора „Чешко средњогорје“. Долејшова је такође и члан бенда „Прашка фрајерка“, који су Вршчани имали прилику да гледају и слушају протеклих дана на наступима на Градском тргу.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja