Хамерштилова кућа

МУЗЕЈ РОБЕРТА ХАМЕРШТИЛА У ГУДУРИЦИ

У Дому културе у Гудурици у петак 28. маја 2010. године, уз присуство великог броја гостију из Аустрије, љубитеља ликовне уметности и мештана отворена је стална поставка Роберта Хамерштила, чувеног аустријског сликара пореклом из Вршца. Хамерштил је граду поклонио стотинак својих дела, слика, графика и радова у комбинованој техници.

У знак захвалности, отворена је поставка дела овог славног сликара. Интересантан је податак да је објекат у коме се данас налази Дом културе, а од сада и стална поставка, некада био кућа мајке Роберта Хамерштила. У Музеју је изложено триодесетак радова у различитим техникама.

O РОБЕРТУ ХАМЕРШТИЛУ

Роберт Хамерштил је рођен у Вршцу 1933. године. Од 1947. живи и ради у Терницу у Аустрији. Приватно је студирао сликарство. Од 1951. учи сликарство код оца, касније код проф. Gerde Matejka Felden , а студира у Бечу код Roberta Schmitta, Gerharda Swobode и Hansa Griesghabera. Прву самосталну изложбу имао је 1968. у Бечу. Излаже од 1972. на бројним изложбама у Европи, Америци, Јапану и на Средњем Истоку.

На предлог Аустријског министарства образовања, уметности и спорта, председник Аустрије 1985. додељује му професионалну титулу “професор”. Почасни члан Војвођанске академије наука и уметности постаје од 2006. Вршац му додељује статус почасног грађанина 2010. године.

ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА ПОСЕТИОЦЕ

Музеј Роберта Хамерштила у Гудурици је отворен за разгледање по позиву.
Mолимо посетиоце да најаве посету позивом на број 013/ 838 053.

ЦЕНА УЛАЗНИЦЕ

 

ПОЈЕДИНАЧНЕ ПОСЕТЕ:

Одрасли – 150 дин.
Студенти (унуверзитета у Србији), ученици средњих школа, пензионери – 100 динара

ГРУПНЕ ПОСЕТЕ: 100 дин по посетиоцу.
Обилазак једног објекта 100 динара, обилазак два објекта 200 динара, обилазак три објекта 300 динара.

ПРАВО НА БЕСПЛАТАН УЛАЗАК У МУЗЕЈ

Чланови Музејског друштва Србије, чланови ICOM-а, новинари (уз легитимацију), колеге из других музеја, особе са посебним потребама, особе са инвалидитетом и пратилац, деца до 15 година старости, уз пратњу одрасле особе.