Izaberite stranicu

Izložba „Jovan Sterija Popović: četiri figure“ u Gradskom muzeju Vršac

apr 27, 2016

U petak 22. aprila, u 19 časova, u zgradi „Konkordija“ Gradskog muzeja Vršac otvorena je izložba u čast Jovana Sterije Popovića povodom 210 godina od njegovog rođenja.

Autori koncepta izložbe su prof. dr Zorica Nestorović i likovni umetnik mr Igor Stepančić. Profesorka Nestorović sa Filološkog fakulteta Beogradu vrstan je poznavalac Sterijinog života i dela i autor knjige „Klasik Sterija“ (Društvo za srpski jezik i književnost Srbije 2011). Postavljeni koncept izložbe prikazuje Steriju kroz četiri figure odnosno kao prosvetitelja, naučnika, pisca i čoveka. Ideja o četiri figure je bila osnova za modernu izložbenu postavku. Budući da je Sterijin stvaralački opus veoma bogat i raznovrstan, osmišljeni koncept izložbe je diktirao i izbor materijala kojim je ovom prilikom ispričana priča o ovom vršačkom velikanu.

Paralelno sa pričom o Jovanu Steriji Popoviću, na izložbi su prikazani i delovi starog Vršca, ambijenta u kome je Sterija rastao i razvijao se u ličnost, koju danas najčešće nazivaju klasikom srpske književnosti. Plan je da ova tematska izložba gostuje i u drugim gradovima naše zemlje, te će tako priču o Steriji i Vršcu , u toku ove godine, videti širi auditorijum.

Dobro je poznato da je Sterija nesebično i požrtvovano radio na dobrobiti srpske kulture. Ostavio je svoj pečat u oblasti nauke, prosvete, književnosti, pozorišne umetnosti, književne kritike. Učestvovao je u osnivanju i utemeljivanju osnovnih institucija kulture u našoj zemlji – Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodnog muzeja i Liceja. Zato je prirodno organizacija ove izložbe dovela do lepe saradnje nekoliko institucija kulture. U realizaciji izložbe korišćeni su materijali Matice srpske iz Novog Sada, Muzeja pozorišne umetnosti iz Beograda, Radio-televizije Vojvodine, Narodnog pozorišta “Sterija“ iz Vršca, Gradske biblioteke Vršac, Udruženja Feliks Mileker i naravno Gradskog muzeja Vršac.

Svečano otvaranje izložbe oplemenio je umetnički program koji su izveli glumci Narodnog pozorišta „Sterija“ i profesori i učenik muzičke škole „Josif Marinković“. Grad Vršac je finansijski podržao organizaciju izložbe, u kojoj će Vrščani i njihovi gosti moći da uživaju narednih mesec dana.

Pročitajte još

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja