Изложба „Поклон – збирка Драгише Брашована“

мар 21, 2024

У Градском музеју Вршац, синоћ је отворена изложба „Поклон – збирка Драгише Брашована“, Галерије Матице српске.

На отварању великом броју публике обратиле су се др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Ивана Ранимиров, директорка Градског музеја Вршац, Ивана Јањић, ауторка изложбе и Драгана Митровић, градоначелница Града Вршца, која је свечано отворила изложбу.

Изложба „Поклон – збирка Драгише Брашована“, представља 100 експоната  – слика, цртежа, стилског намештаја, дела примењене уметности и документарног материјала које су наследнице овог знаменитог српског и југословенског архитекте, супруга Викторија Брашован и поћерка Олга Ковачев, поклониле Галерији Матице српске у периоду од 2020. године до почетка 2023. године.

Јавност има прилику да погледа предмете и дела која говоре о приватном животу архитекте и доприносе бољем разумевању његовог лика и дела. Изложба пружа сасвим другачији поглед на Брашована као супруга, очуха, естету и љубитеља уметности.

У реализацији ове изложбе несебично је помогао златни спонзор WIENER STÄDTISCHE OSIGURANJE, Градски музеј Вршац захваљује се на великодушности и поверењу у нас, у мисији да Брашован дође у свој родни град.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja