Изложба : Украс мушког лица – БРК

феб 20, 2024

Градски музеј Вршац,

има задовољство да Вас позове на отварање изложбе Музеја града Новог Сада „Украс мушког лица – брк“, аутора Иване Јовановић Гудурић, вишег кустоса етнолога-антрополага, у четвртак 22. фебруара 2024. године са почетком у 12 часова.

 Бркови (и брада) не могу се посматрати одвојено од мушког лица, а изгледу лица и уопште главе, у свакој култури и у свакој епохи, посвећивала се посебна пажња. У томе се крију, религијски, етички, хигијенски, а напослетку и модни разлози. Тако и ношење (или неношење) бркова и/или браде, њихов облик и изглед, шаљу мноштво порука о особи чије лице красе.

На изложби Украс мушког лица – брк, бркови су сагледани кроз културно-историјску перспективу, као део модних трендова и као важан елеменат изградње мушког идентитета у 19. веку. Ова несвакидашња тема публици ће бити представљена кроз портретне фотографије, модне гравире и рекламне огласе из поменутог периода. Изложбу чине и текстови о стиловима бркова који су били најпопуларнији, утицају војске на увођење обавезе ношења, односно неношења бркова, као други интерсантни подаци до којих је, у својим истраживањима, дошла ауторка Ивана Јовановић-Гудурић. Како је тема моде ношења бркова непосредно повезана са историјом береберког заната, на изложби ће бити приказани и премети из Колекције берберског заната из Фонда Музеја града Новог Сада.

Добро дошли у Музеј!

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja