Изложба Зорана Туркана „Један поглед уназад“

мај 10, 2016

У суботу, 23. априла, у Градском музеју Вршац је отворена изложба слика, рељефа и објеката Зорана М. Туркана под називом „Један поглед уназад“. Изложбу је отворио Душан Миловановић, историчар уметности.

Сликар Зоран Туркан је рођен 1963. године у Вршцу, где и данас живи и ствара на пољима ликовне уметности и списатељства. Самостално је излагао у Вршцу, Панчеву, Новом Саду, Сремским Карловцима, Зрењанину, Кикинди, Београду, Темишвару, Сентандреји, Печују.

Ликовни критичар Никола Кусовац оцењује да је Зоран Туркан окренут вредностима које су чврсто утемељене на дубоком поштовању националних и општецивилизацијских тековина. „Циклусом слика што их управо излаже, Туркан је просто разголитио своју праву, крајње сентименталну природу“, констатује Кусовац.

Туркан је и аутор књига: „Хиландар кроз векове“, „Хиландар између историје и предања“, „Света Икона Достојно Јест и Њена чуда у манастиру Месић“, „Манастир Средиште“, „Владичански двор Епархије банатске“, „Прилог за историју свете горе банатске“ и зборника радова „Банат кроз векове“.

Свечаном отварању изложбе присуствовали су многобројни пријатељи и јавне личности, а заинтересовани посетиоци ће ову занимљиву поставку моћи да погледају у Градском музеју Вршац, у наредних месец дана

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja