Izaberite stranicu

Izložba Zorana Turkana „Jedan pogled unazad“

maj 10, 2016

U subotu, 23. aprila, u Gradskom muzeju Vršac je otvorena izložba slika, reljefa i objekata Zorana M. Turkana pod nazivom „Jedan pogled unazad“. Izložbu je otvorio Dušan Milovanović, istoričar umetnosti.

Slikar Zoran Turkan je rođen 1963. godine u Vršcu, gde i danas živi i stvara na poljima likovne umetnosti i spisateljstva. Samostalno je izlagao u Vršcu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu, Kikindi, Beogradu, Temišvaru, Sentandreji, Pečuju.

Likovni kritičar Nikola Kusovac ocenjuje da je Zoran Turkan okrenut vrednostima koje su čvrsto utemeljene na dubokom poštovanju nacionalnih i opštecivilizacijskih tekovina. „Ciklusom slika što ih upravo izlaže, Turkan je prosto razgolitio svoju pravu, krajnje sentimentalnu prirodu“, konstatuje Kusovac.

Turkan je i autor knjiga: „Hilandar kroz vekove“, „Hilandar između istorije i predanja“, „Sveta Ikona Dostojno Jest i Njena čuda u manastiru Mesić“, „Manastir Središte“, „Vladičanski dvor Eparhije banatske“, „Prilog za istoriju svete gore banatske“ i zbornika radova „Banat kroz vekove“.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su mnogobrojni prijatelji i javne ličnosti, a zainteresovani posetioci će ovu zanimljivu postavku moći da pogledaju u Gradskom muzeju Vršac, u narednih mesec dana

Pročitajte još

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja