Izaberite stranicu

Muzejska zbirka Jovan Sterija Popović

 

Jovan Sterija Popović je rođen  1. januara 1806. godine u Vršcu. Kuća u kojoj se Sterija rodio nalazila se u blizini Saborne Crkve  i na tom mestu je kasnije njegov brat Đorđe podigao novu kuću. Nakon njegove smrti nameniće je za potrebe mladih književnika. Prostor je oplemenjen originalnim nameštajem koji je slavni pisac koristio. Među njima je i pisaći sto, na kom je pisao drame i komedije, koje su ga učinile besmrtnim. Originalni rukopisi „Pokondirene tikve“, „Zle žene“, „Kir Janje“, „Laže i paralaže“ i brojnih drugih Sterijinih dela, nalaze se u vitrinama u spomen-sobi, a na zidovima su uramljeni faksimili i dokumenta. Svi ti eksponati prikupljeni su iz Gradskog muzeja u Vršcu, Akademije nauka i Matice srpske.

Sterijin doprinos kulturi bio je ogroman. Bio je advokat, profesor na Liceju u Kragujevcu i Beogradu, bio je načelnik Ministarstva prosvete i smatrao dužnošću da svoje intelektualne stavi u službu mlade srpske države. Značajan je kao prevodilac, pesnik, dramaturg i pisac. Smatra se ocem srpske drame, a čuveni književnik i književni kritičar Skerlić ga je uvrstio u „najbolje predstavnike intelektualne poezije“. Pozorište je bila njegova čast. Bio je rodoljub i racionalista, intelektualac širokih shvatanja, liberalan i slobodoljubiv. Njegovim zalaganjem osnovan je Narodni muzej, Društvo srpske slovenosti – preteča Akademije nauka i umetnosti i prva uredba o zaštiti spomenika kulture. Njegovo delo je školski zakonik. Napisao je nekoliko školskih udžbenika. Njegove komedije i danas žive na repertoarima mnogih pozorišta širom zemlje. Stoga ne čudi što mnogi Vršac nazivaju još i Sterijinim gradom.

 

 

Adresa

Zmaj Jovina 1, 26300 Vršac
Telefon: +831 13 831 053

VAŽNE INFORMACIJE ZA POSETIOCE

Rodna kuća Jovana Sterije Popovića radi po principu najavljene posete koju možete zatražiti na broj telfona 013/838-053

CENA ULAZNICE

POJEDINAČNE POSETE:

Odrasli – 100 din.
Studenti (unuverziteta u Srbiji), učenici srednjih škola, penzioneri – 50 dinara

GRUPNE POSETE: 80 din po posetiocu.
Obilazak jednog objekta 80 dinara, obilazak dva objekta 120 dinara, obilazak tri objekta 160 dinara.

PRAVO NA BESPLATAN ULAZAK U MUZEJ

Članovi Muzejskog društva Srbije, članovi ICOM-a, novinari (uz legitimaciju), kolege iz drugih muzeja, osobe sa posebnim potrebama, osobe sa invaliditetom i pratilac, deca do 15 godina starosti, uz pratnju odrasle osobe.