Izaberite stranicu

Okrugli sto „Analiza inovacija i razvojnih mogućnosti malih i srednjih preduzeća inspirisana kulturnom baštinom“

maj 11, 2016

U ponedeljak, 9. maja, u Gradskom muzeju Vršac, održan je okrugli sto na temu „Analiza inovacija i razvojnih mogućnosti malih i srednjih preduzeća inspirisana kulturnom baštinom“. Okrugli sto je organizovan u okviru projekta prekogranične saradnje, koji zajedno realizuju Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ iz Zrenjanina kao vodeći partner, Univerzitet Vest iz Temišvara kao rumunski partner i Opština Plandište kao partner iz Srbije.

Osnovne aktivnosti projekta su istraživačke i razvojne aktivnosti koje će dovesti do stvaranja novih i autentičnih modnih proizvoda na osnovu kulturne tradicije naroda koji žive u regionu. Ideja je da se folklorni motivi sa teritorije srpskog i rumunskog Banata prilagode savremenim potrebama i proizvede danas nosiva garderoba.

Predavač i moderator, na događaju organizovanom u Gradskom muzeju, je bila Slađana Mitrović, vlasnica modne kuce „PASSAGE“. Gospođa Mitrović je bila deo tima koji je realizovao kolekciju inspirisanu tradicijom srpskog i rumunskog naroda ovog regiona. Izrađena kolekcija, koju je publika na događaju sa pažnjom pogledala, predstavlja spoj tradicionalnog i modernog. Cilj joj je da se narodno stvaralaštvo i umetnost utkana u narodnu nošnju transponuje na savremene, nosive odevne predmete. Ovakvi odevni predmeti, zbog svog upotrebnog karaktera, imaju produženo dejstvo očuvanja i promocije kulturnog identiteta. Dodatni efekat koji se ostvaruje ovom kolekcijom je buđenje interesovanja kod mlađih generacija za kultuno nasleđe i praktičnu upotrebu njegovih elemenata u savremenom dizajnu. Kolekcija je do sada sa velikim uspehom prikazana u Rešici, Beogradu i Trebinju.

Pročitajte još

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja