Отварање сталне поставке на Вршачком замку

јун 30, 2023

У Вршачком замку, у понедељак 3. јула, са почетком у 12 часова биће уприличено свечано отварање изложбе „Живот у утврђењу у средњовековном Банату“, аутора кустоса историчара Иване Ранимиров, кустоса историчара Стефана Мавровића и стручног консултанта др Александра Крстића, вишег научног сарадника Историјског института Београд.

Пред музејском публиком наћи ће се изложба која ће оживети векове историје, први пут, након 700 година, захваљујући обимним археолошких открићима која пружају сазнања о прошлости ове тврђаве. У прилици смо да представимо дуго сакупљано благо које најбоље осликава историјат саме грађевине чији први помен датира још из 1323. године. На овом месту, пред зидинама вршачке куле, забележени су векови, деценије и године богате и шаренилоке прошлости јужнобанатског округа.

Сама поставка има за циљ да прикаже историју града као кошницу политичких врења и драматичних збивања у ком су се преплитали утицаји великих сила и различитих култура, невидљиво повезаних у органску целину дубоких корена и дугог трајања у једном месту. Нова изложба представља грађу по хронолошком распореду, обухваћено је раздобље од првог помена Вршца (1227. године) до ослобођења од Османске власти 1718. године. Наши посетиоци, имаће прилику да се кроз четири приказане целине упознају са оригиналним оружјем и деловима ратничке опреме средњег века, делом археолошких налаза пронађених на овом локалитету. Изложбу употпуњују и бројно оруђе, реплике хладног оружја, готског оклопа, везирне кошуље, које је урадио Стеван Стевановић, фототипско издање Привилеговане Тржишне повеље Франца II, информативни двојезични текстови који ће нам по први пут представити аутентичну историју Вршачког замка, захваљујући научно истраживачком раду др Александра Крстића који се опсежно бави средњовековном историјом Вршца, позивајући се на изворе из мађарских, немачких, аустријских архива и турских дефтера, потписне легенде, илустрације, модел диораме идеалне реконструкције Куле, рад Златка Пајића.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja