Izaberite stranicu

Otvaranje stalne postavke na Vršačkom zamku

jun 30, 2023

U Vršačkom zamku, u ponedeljak 3. jula, sa početkom u 12 časova biće upriličeno svečano otvaranje izložbe „Život u utvrđenju u srednjovekovnom Banatu“, autora kustosa istoričara Ivane Ranimirov, kustosa istoričara Stefana Mavrovića i stručnog konsultanta dr Aleksandra Krstića, višeg naučnog saradnika Istorijskog instituta Beograd.

Pred muzejskom publikom naći će se izložba koja će oživeti vekove istorije, prvi put, nakon 700 godina, zahvaljujući obimnim arheoloških otkrićima koja pružaju saznanja o prošlosti ove tvrđave. U prilici smo da predstavimo dugo sakupljano blago koje najbolje oslikava istorijat same građevine čiji prvi pomen datira još iz 1323. godine. Na ovom mestu, pred zidinama vršačke kule, zabeleženi su vekovi, decenije i godine bogate i šareniloke prošlosti južnobanatskog okruga.

Sama postavka ima za cilj da prikaže istoriju grada kao košnicu političkih vrenja i dramatičnih zbivanja u kom su se preplitali uticaji velikih sila i različitih kultura, nevidljivo povezanih u organsku celinu dubokih korena i dugog trajanja u jednom mestu. Nova izložba predstavlja građu po hronološkom rasporedu, obuhvaćeno je razdoblje od prvog pomena Vršca (1227. godine) do oslobođenja od Osmanske vlasti 1718. godine. Naši posetioci, imaće priliku da se kroz četiri prikazane celine upoznaju sa originalnim oružjem i delovima ratničke opreme srednjeg veka, delom arheoloških nalaza pronađenih na ovom lokalitetu. Izložbu upotpunjuju i brojno oruđe, replike hladnog oružja, gotskog oklopa, vezirne košulje, koje je uradio Stevan Stevanović, fototipsko izdanje Privilegovane Tržišne povelje Franca II, informativni dvojezični tekstovi koji će nam po prvi put predstaviti autentičnu istoriju Vršačkog zamka, zahvaljujući naučno istraživačkom radu dr Aleksandra Krstića koji se opsežno bavi srednjovekovnom istorijom Vršca, pozivajući se na izvore iz mađarskih, nemačkih, austrijskih arhiva i turskih deftera, potpisne legende, ilustracije, model diorame idealne rekonstrukcije Kule, rad Zlatka Pajića.

Pročitajte još

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja