Отворена изложба „Ала смо се наодмарали”

сеп 12, 2016

„Ала смо се наодмарали” назив је изложбе Музеја Војводине која је у петак 9.9.2016. године отворена у Градском музеју Вршац. Ауторке др Агнеш Озер и Милкица Поповић припремиле су документарну поставку везану за период од почетка развоја војвођанског туризма у другој половини 19. века до осамдесетих године 20. века.

Присутне је на почетку поздравио директор Градског музеја Вршац Милан Филиповић као и др. Агнеш Озер која је исказала захвалност што су добили прилику да њихову изложбу која говори о обичајима Војвођана представе вршачкој публици. Историчар уметности и музејски саветник Милкица Поповић, објаснила је да су управо Војвођани били ти који су своје слободно време проводили поред река, језера, и бања свог ближњег окружења, а нешто касније одмарали су се и на обалама Јадранског мора или на планинама, све је било подређено удобнијем и здравијем начину живота. Истакла је да је ова изложба пропутовала пола некадашње државе, она није рађена само за Војвођане, него за све са којима су они долазили у контакт, стварали везе и пријатељства.

Изложба пружа праву слику о начину и организацији путовања као и о омиљеним дестинацијама за одмор. Мноштво фотографија, разгледница, мапа, сувенира и других артефакта сведоче о овом сегменту свакодневног живота наших предака.

Изложба ће бити отворена до 10. октобра 2016. године.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja