Отворена изложба “Цар на четири трона – Животни пут Карла IV у четрнаест тачака”

нов 3, 2016

01.11. 2016. године у просторијама градског музеја у Вршцу (Конкордија), у организацији Амбасаде Чешке Републике у Београду и у сарадњи са КУПУ “Чешка беседа Вршац”, одржано је отварање изложбе “Цар на четири трона – Животни пут Карла IV у четрнаест тачака”.

Програм су отворили Председник удружења из Вршца, господин Чедомир Грбић, директор музеја, господин Милан Филиповић и конзулка у Амбасади Чешке у Београду, госпођа Вероника Сењукова. Након неколико уводних речи од стране госпође Сењукове, домаћа публика је имала прилику да обиђе експонате и ужива читајући биографију ове историјске личности.

Овом изложбом се обележава 700. годишњица од рођења Карла IV, кога представља не само као свесног политичара, већ и као обичног човека с уобичајеним свакодневним бригама обичних људи (боји се за судбину своје деце – труди се да им обезбеди будућност, пати од болести, ужива у животу итд). Прва станица ове путујуће изложбе у Србији била је у Београду, а након Вршца биће представљена и Крагујевцу и Нишу.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja