Izaberite stranicu

Otvorena izložba „Kecelje iz Banata”

jul 11, 2015

U susret jednom od najvećih međunarodnih folklornih festivala u zemlji “Vršački venac”, koji počinje u subotu, 11. jula, sinoć je u Gradskom muzeju Vršac otvorena izložba etno fotografija iz sastava rumunskog narodnog kostima „Kecelje iz Banata“.

Cilj izložbe je prestavljanje etnografske i kulturno-umetničke vrednosti identiteta tradicionalne ženske nošnje, kecelje- pregače iz sastava rumunskog narodnog kostima. Autorka izložbe Daniela Barbulov Popov je to učinila ilustrujući njen umetnički razvoj od kraja XIX do sredine XX veka.

Nakon uvodne reči Milana Filipovića, direktora Gradskog muzeja Vršac, posetiocima je autora i izložbu predstavila i etnolog Vesna Stankov, osvrnuvši se na praktični uticaj koji je kroz istoriju imala narodna nošnja kreirajući svojim likovnim, znakovnim jezikom informaciju o pripadnosti i vrednostima određenog naroda.

„Želim da uživate posmatrajući ove ornamentalne kompozicije, koje pored umetničke vrednosti ukazuju na kreativnost, umešnost i majstorstvo žena, koje su ih stvarale“, rekla je Daniela Barbulov Popov obraćajući se brojim posetiocima izložbe. Autorka je naglasila da ornamentne kompozicije na ilustracijama predstavljenim na izložbi, imaju sposobnost da kroz znakovni jezik umetnosti pružaju dragocene informacije o estetskim potrebama društva, određenim evolucijom socio-ekonomskih faktora, kao i tehnološkim napretkom.

Izložba je organizovana pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, u okviru Projekta u oblasti zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa i savremenog umetničkog stvaralaštva nacionalnih manjina-zajednica u AP Vojvodini u 2015. godini. Vrščani i brojni posetioci „Vršačkog venca”, biće u prilici da je pogledaju u narednih mesec dana u muzejskom zdanju „Konkordija“, u Vršcu.

Pročitajte još

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja