Izaberite stranicu

Otvorena izložba likovne kolonije „MOJA VODA“

okt 18, 2016

Kolonija „MOJA VODA“ ove godine je upriličena u prostoru Gradskog muzeja Vršac pod organizacijom JKP Drugi oktobar. Na ovoj 15. koloniji po redu rad umetnika se odvijao od 8 – 14. oktobra kada je i otvorena izložba u velikoj sali Konkordije.

U vreme osnivanja 2002. godine, Oktobarska kolonija MOJA VODA bila je tek jedna od nekoliko stotina kolonija u Srbiji. Danas, nakon 15 godina, ostalo ih je tek tridesetak, među kojima i Oktobarska kolonija.

Ova kolonija za svih ovih petnaest godina održavala je kontinuitet i kvalitet, a slikarstvo je, kao u nekoj oazi, ovde našlo svoje utočište. Do sada je kroz Oktobarsku likovnu koloniju prošlo preko 80 slikara iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, koji su ostavili preko 450 slika, koje sada krase prostorije JKP Drugi oktobar.

Ljubitelji umetnosti imali su jedinstvenu priliku da vide kako nastaju umetnička dela, da se sretnu sa slikarima i da razmene svoja mišljenja. Veliki broj slika završio je u domovima Vrščana, do kojih su ljubitelji slikarstva dolazili po pristupačnim cenama, a pojedini su postali i mali kolekcionari.

Slika se ponovo vratila, kao da je snagu dobijala u ovoj Oktobarskoj likovnoj koloniji. Ko zna možda će avangardni povratak slike i oživljavanje renesansne duhovnosti u Srbiji opet poteći iz Vršca, kao što je to bilo za vreme Paje Jovanovića, naveo je organizator i selektor likovne kolonije „MOJA VODA“, Zoran Toskić.

Učesnici kolonije su: Velibor Velja Bugarin, Miomir Mišo Vemić, Danica Basta, Tanja Nikolajević Veselinov, Miloš Kališki, Dušan Đukarić, Dimitrije Đukarić, Stojan Milanov, Daniela Morariu, Dominika Morariu, Mihail Mile Kulačić, Janoš Mesaroš, Šandor Šlajf, Slavoljub Radivojević-Slave, Radmila Tosegi, Zoran Rajković, Tomislav Suhecki i Dragomir Marović- Baća.

Izložbu kolonije možete pogledati do 20. oktobra.

Pročitajte još

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja