Отворена изложба раритетних шаховских гарнитура

сеп 16, 2015

Несвакидашња изложба ретких, уникатних шаховских гарнитура колекционара Зорана Младеновића отворена је у среду, 16. септембра, у Градском музеју.

Младеновић већ 57 година сакупља шаховске гарнитуре. За шах се заинтересовао још као дечак, захваљујући свом оцу. У току радне каријере Зоран је био добар играч шаха, а касније и тренер.

У својој богатој колекцији, господин Младеновић, има око 80 гарнитура из свих крајева света. Дивне фигуре израђене су од најразличитијих материјала – дрвета, порцулана, оникса, кристала, бронзе, бакра, метала. У колекцији има позлаћених гарнитура, па чак и фигура израђених од камиље кости и слоноваче.

Шаховске фигуре, приказане на изложби у Градском музеју, су израђене изузетно маштовито- сведоче о неким прохујалим временима на необичан начин приказујући различите ликове и приче. Пристигле су у Вршац са свих континената, тако да посетиоци Музеја, у току наредне две недеље, могу видети шаховске гарнитуре из Америке, Русије, Азије, Грчке, Шведске, Енглеске, Немачке…

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja