Izaberite stranicu

Otvorena izložba raritetnih šahovskih garnitura

sep 16, 2015

Nesvakidašnja izložba retkih, unikatnih šahovskih garnitura kolekcionara Zorana Mladenovića otvorena je u sredu, 16. septembra, u Gradskom muzeju.

Mladenović već 57 godina sakuplja šahovske garniture. Za šah se zainteresovao još kao dečak, zahvaljujući svom ocu. U toku radne karijere Zoran je bio dobar igrač šaha, a kasnije i trener.

U svojoj bogatoj kolekciji, gospodin Mladenović, ima oko 80 garnitura iz svih krajeva sveta. Divne figure izrađene su od najrazličitijih materijala – drveta, porculana, oniksa, kristala, bronze, bakra, metala. U kolekciji ima pozlaćenih garnitura, pa čak i figura izrađenih od kamilje kosti i slonovače.

Šahovske figure, prikazane na izložbi u Gradskom muzeju, su izrađene izuzetno maštovito- svedoče o nekim prohujalim vremenima na neobičan način prikazujući različite likove i priče. Pristigle su u Vršac sa svih kontinenata, tako da posetioci Muzeja, u toku naredne dve nedelje, mogu videti šahovske garniture iz Amerike, Rusije, Azije, Grčke, Švedske, Engleske, Nemačke…

Pročitajte još

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja