ПАПИРНИ НОВАЦ, 1000 ДИНАРА Kraљевинe Југославијe

Датовање : 01. 12. 1931. године
Дизајн: Паја Јовановић

ПАЈА ЈОВАНОВИЋ – дизајнер папирних новчаница Краљевине Југославије

Мало је познато да је наш велики сликар, вршчанин, Паја Јовановић, забележен у историји новчарства као аутор цртежа једне од наших најлепших новчаница.

То је новчаница од 1000 динара са датумом 1. децембар 1931. године.

Аверс: на предњој страни новчанице доминира лик краљице Марије Карађорђевић, на средини на воденом жигу је лик краља Александра I , на десној страни је представљен орао у лету.Текст je написан ћирилицом. У доњем левом углу је написано име аутора цртежа P.YOVANOVITSCH FEC. У десном углу је име гравера E.DELOCHE SC.(Fec., od latinskog fecit=израдио; Sc., od latinskog sculpsit= резао)

Реверс: на наличју новчанице лево и десно су представе жена од којих лева држи срп и сноп жита, а десна мач и штит са државним грбом.

Новчаницу је издала Народна Банка Краљевине Југославије, а штампана је у Заводу у Топчидеру. Потписан је тадашњи гувернер Игњат Ј. Бајлони. Израда клишеа, снимање, рецензија нацрта за новчаницу обављена је у Паризу.

За централни лик ове новчанице, лик краљице Марије Карађорђевић, Паја Јовановић је користио скице и студије које је радио између 1925. и 1927. године. Данас се оне налазе у његовом легату у Београду.

Цртеж је јасан, одаје лакоћу и виртуозност. Подстиче на илузију монументалности. Комбинују се фолкорни елементи и портрет.

На овој новчаници је први пут у нашем новчарству приказан лик познате жене-историјске личности, краљице Марије Карађорђевић.

Ова новчаница се до данашњих дана сматра се једном од најлепше дизајнираних у нашем новчарству.

Наш сликар, Вршчанин, Паја Јовановић је остао доследан себи и својој животној мудрости: „Вештина је наћи лепоту.”