ПОРТРЕТ АЛЕКСАНДРА КАРАЂОРЂЕВИЋА

АУТОР: Паја Јовановић
Година настанка: 1930.
Техника: УЉЕ НА ПЛАТНУ, 112 X 215 CM
Димензије: 112 x 215 cm
Инвентарни број: 430
Сигнатура д. д. ћир.: Паја Јовановић, 1930.

Репрезентативни Портрет краља Александра Карађорђевића је уступљен Градском музеју Вршац из заоставштине Трговачке банке приликом њене ликвидације, по ослобођењу, 1945. године. Слика из 1930. године, изведена у техници уља на платну, представља владара у пуној, стојећој пози, готово у природној висини. Краљ, фронтално окренут посматрачу, по свим захтевима протокола, позира сликару у свечаној просторији двора, окружен луксузним стилским намештајем. Одевен је у униформу коњичке гарде, окићен гајтанима и ордењем. Признања у виду ордења које краљ истиче и који су овера његовог државног и међународног респекта су следећи: Орден Карађорђеве звезде са мачевима III степена, Орден Кнеза Лазара, Звезда ордена белог орла I степена, Орден Карађорђеве звезде I степена, грана са одликовањима – домаћим и страним, Орден Карађорђеве звезде са мачевима IV степена, енглески Орден купатила, румунски Орден Михаила Храброг, као и друга знамења. Сабља са лављом главом, симбол части, поклон је Херцеговаца из 1920. године.

Лице и руке владара осликани су маестрално, изузетно пажљиво. Условљен ванредним респектом и извесном дистанцом, Паја Јовановић непогрешивом анализом налази избалансирану студију „приватног и јавног сопства“, која се савршено уклопила у представу о величини владарског достојанства. Можда је управо тај став респекта према моделу допринео одређеној резервисаности у поступку конципирања и реализовања овог типа службеног портрета.

Идеализовани портрет намењен је, као успомена на владара, јавном приказивању. Краљ у униформи гарант је државне моћи, војне заштите народа и законитог поретка. Једном руком је зато ослоњен на сто са књигама, вероватно законима. Он није само пуки модел, већ симбол политичке супериорности система који заступа.

Овај портрет изузетних вредности и посебног значаја само је један у низу репрезентативних портрета из породице Карађорђевић.Материјал: метал, кожа