Позив на отварање изложбе Библиотеке града Београда

сеп 13, 2016

Поводом обележавања 210 – годишњице рођења, Књижевна општина Вршац (КОВ) и Градски музеј Вршац у сарадњи са Библиотеком града Београда, организују изложбу посвећену Јовану Стерији Поповићу. Изложба ће бити отворена у уторак, 13. септембра 2016.г одине у 18.00 часова, у згради „Конкордија“, Градског музеја Вршац, а отвориће је ауторка Олга Красић Марјановић, библиотекар саветник Библиотеке града Београда. Дизајн изложбе урадила је Снежана Рајковић.

Изложба обухвата Стеријин живот у Београду у периоду од 1842. до 1848. године, који је обележила изузетна активност на пољу просвете и културе. У том релативно кратком периоду свог боравка у Србији, већ славни и признати комедиограф Стерија, предано и са највећим прегалаштвом радио је и као професор природног права и реторике у Лицеју, као начелник Попечитељства просвештенија предлагао је и учествовао у доношењу закона о Народном позоришту, првог просветног закона у Србији, отварању позоришта на Ђумруку и касније Театра код Јелена. Стерија је био један од оснивача и покретача Београдског читалишта и Друштва српске словесности.

Сам је писао пројекат Српске академије наука, Устав друштва и са Д. Исаиловићем урадио скицу првог печата.У доба оснивања модерне српске државе, када су полагани темељи значајних културних и просветних установа, Стерија је оставио видљив траг.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja