Izaberite stranicu

Poziv na otvaranje izložbe Biblioteke grada Beograda

sep 13, 2016

Povodom obeležavanja 210 – godišnjice rođenja, Književna opština Vršac (KOV) i Gradski muzej Vršac u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, organizuju izložbu posvećenu Jovanu Steriji Popoviću. Izložba će biti otvorena u utorak, 13. septembra 2016.g odine u 18.00 časova, u zgradi „Konkordija“, Gradskog muzeja Vršac, a otvoriće je autorka Olga Krasić Marjanović, bibliotekar savetnik Biblioteke grada Beograda. Dizajn izložbe uradila je Snežana Rajković.

Izložba obuhvata Sterijin život u Beogradu u periodu od 1842. do 1848. godine, koji je obeležila izuzetna aktivnost na polju prosvete i kulture. U tom relativno kratkom periodu svog boravka u Srbiji, već slavni i priznati komediograf Sterija, predano i sa najvećim pregalaštvom radio je i kao profesor prirodnog prava i retorike u Liceju, kao načelnik Popečiteljstva prosveštenija predlagao je i učestvovao u donošenju zakona o Narodnom pozorištu, prvog prosvetnog zakona u Srbiji, otvaranju pozorišta na Đumruku i kasnije Teatra kod Jelena. Sterija je bio jedan od osnivača i pokretača Beogradskog čitališta i Društva srpske slovesnosti.

Sam je pisao projekat Srpske akademije nauka, Ustav društva i sa D. Isailovićem uradio skicu prvog pečata.U doba osnivanja moderne srpske države, kada su polagani temelji značajnih kulturnih i prosvetnih ustanova, Sterija je ostavio vidljiv trag.

Pročitajte još

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja