Радионица – обредни хлебови јужног Баната

сеп 25, 2015

У организацији Градског музеја Вршац и Регионалног центра за заштиту културне баштине Баната, у петак, 25. септембра 2015. године одржана је нова креативна радионица, за децу са сметњама у развоју, ђаке Школе за основно и средње образовање “Јелена Варјашки”. Садржај креативне радионице је осмислила Андријана Радић, кустос етнолог. Тема радионице је била „Божићни обредни хлебови јужног Баната“. Андријана је испричала деци причу о обредним хлебовима откривајући им како су одражавали жеље, страхове и надања људи у времену у ком су настали. Божићни обредни хлебови су посебна врста обредног колача које су православни верници у многим селима месили за Божићне празнике. Припрему обредних хлебова пратила су разна правила. По народном веровању они поседују и плодоносну моћ, због чега се односе у поља, винограде, дају стоци.

Деца су била у прилици да виде како су ти хлебови заправо изгледали. Хлеб – колач „Сунце“, „Орачева шака“ или „Срп“ на пластичан начин указују на основне услове неопходне за некадашњи живот људи са нашег поднебља. Задатак, за мале ђаке, је био да нацртају на папиру оно што су људи раније цртали на тесту божићних хлебова. Тема је дакле била да нацртају оно што је у њиховом животу важно и што би волели да имају. Андријани су у едукативном процесу помогли наставници школе ”Јелена Варјашки” и запослени у Градском музеју.

Као и обично, и овом приликом на велику радост малишана, награда за њихов труд је била корпица са слаткишима. Такође, предвиђено је да сваки малишан учествује са својим радовима на изложби коју ће музеј организовати након завршеног циклуса радионица.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja