Уметност

Уметничко одељење је формирано још 1910. године. Дели се на:

    • збирке ликовне уметности
    • збирке примењене уметности

Експонати потичу из времена XVII века до савременог периода.

Збирка ликовне уметности обухвата сликарство, скулптуру, графику и цртеж. У бројној колекцији слика налазе се дела домаће и стране уметности. одељење поседује и значајан број икона – руских, румунских и аутора са овог подручја. Музеј чува дела високог уметничког квалитета, познатих аутора као што су Никола Нешковић, Јован Поповић, Николае Попеску, Паја Јовановић, Урош Предић, Светислав Вуковић, Карел Направник, Фрањо Радочај, Иван Радовић, Зоран Петровић,…Ту су и дела мађарских сликара и вајара друге половине XIX и првих деценија XX века, од којих се истичу Михаљ Мункачи, Марк Ерне, Нађ Иштван, Марк Лајош, Исток Јанош, Дамко Јожеф, као и уметници локалне средине, Перјеши Лајош ,Томас Антал и други. Руске уметнике представљају Николај Кузњецов, Ананије Вербицки, Петар Александровић Самонов,…

Збика примењене уметности садржи колекције намештаја, керамике, стаклених и металних предмета из друге половине XVIII, XIX и XX века.У оделењу се чувају медаље и плакете из XIX и XX века.

Прикупљају се дела савремене уметности и прате се збивања на домаћој ликовној сцени.

Градски музеј Вршац организује и развија богату изложбену делатност, нарочито у области ликовне уметности.

Уметничко одељење укупно има око 1.500 предмета.

У жељи да се мотивише развој ликовних уметности у овој средини, да се млади подстакну на стваралачки рад, установљена је још 1959. године, на стогодишњицу рођења славног вршачког сликара Паје Јовановића, Ликовна манифестација деце и омладине „Награда сликара Паје Јовановића”. Од 1967. године додељује се, на предлог сликара Зорана Петровића, награда за најмаштовитији рад. Изложба дечијих радова се отвара сваке године 4. јуна, на дан рођења Паје Јовановића, када се и додељују награде и похвале најуспешнијим учесницима.