Izaberite stranicu

Ustanak Srba u Banatu i Teodor Nestorović – „Prvi srpski ustanak“? Previous ImageNext Image

nov 13, 2015

U petak, 13. novembra 2015. godine, u Gradskom muzeju Vršac, u organizaciji Udruženja ljubitelja starina, „Feliks Mileker“, održano je predavanje na temu: „Banatska buna i Teodor Nestorović – Prvi srpski ustanak?“

Na predavanju su govorili kustos-istoričar, Nemanja Cvitkovac i istoričarka, Ivana Ranimirov.

Predavanje je otvorila Ivana Ranimirov, koja je publiku upoznala sa mnogobrojnim migracijama srpskog stanovništva iz srednjovekovne Srbije, s kraja XIV veka ka severu i južnoj Ugarskoj, kao i sa položajem srpskog i drugog stanovništva u ovkiru Osmanskog carstva i turskog feudalnog sistema.

Nemanja Cvitkovac je u centar pažnje svog predavanja postavio period 1552-1594. godine, odnosno, period od pada Banata pod tursku vlast, do izbijanja Banatske bune. U ovom delu, više je pažnje posvećeno položaju i svakodnevnom životu stanovništva na prostorima današnjeg Banata i Vojvodine u celini, obnovi Pećke patrijaršije i posledicama ovog čina po Srbe, uzrocima Banatske bune, odnosu Erdeljske kneževine i Habzburške monarhije prema srpskom pokretu, a dat je i kratak prikaz ratnih operacija. U zaključku, dati su argumenti za i protiv na pitanje koje je postavljeno u nazivu predavanja: Da li je ustanak Srba u Banatu zaista prvi srpski ustanak?

Pored pomenutih govornika, u programu su učestvovali još Tamaš Fodor, koji je publici predstavio crteže Miodraga Miše Nedeljkovića i Hadži Zorana Lazina, objavljene 1994. godine povodom 400 godina od izbijanja Banatske bune, kao i Gordana Kovačević, književnica, koja je publici predstavila svoj istraživački rad na temu ustanka Srba u Banatu, 1594. godine. Program je vodio Aleksandar Jovanović.

Pročitajte još

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja