Izaberite stranicu

VIZANTIJSKE LUNULASTE NAUŠNICE korišćene kod Slovena

Materijal, tehnika: pozlaćena, livenje
Dimenzije: 45mm
Datovanje: 1846. godina
Inventarni broj: U-743

Sredinom XIX veka počinje istorija svetskih izložbi na kojima se svetu prikazuju najveća dostignuća u industriji, trgovini, zanatstvu, umetnosti. Prva takva izložba održana je u Londonu 1851. u ogromnoj staklenoj palati. Prema navodima Milekera na toj izložbi zlatnom medaljom za sirovu svilu, koju nažalost ne poseduje vršački muzej, nagrađena je Eva Hercog iz Vršca.

Prve izložene medalje kojima su nagrađeni pojedinci iz Vršca i okoline vezane su za svilarstvo. Godine 1845. Eva Hercog iz Vršca, nagrađena je srebrnom medaljom za sirovu svilu na bečkoj izložbi, a već sledeće 1846. zlatnom medaljom Mađarskog zanatlijskog udruženja u Budimpešti. Eva Hercog je bila žena apotekara Jozefa Hercoga i vlasnica zavoda za svilu. Njen unuk je bio slavni mađarski pisac Ferenc Hercog(1863–1954).

Medalje za svilu svedoče da je stanovništvo Vršca i okoline bilo uspešno u proizvodnji svile visokog kvaliteta počev od zadnje decenije prve polovine XIX veka i da je svilarstvo najranija delatnost ovog područja.